ALBANIË 'Premium' (Albanië)

Een unieke verscheidenheid van cultuur en natuur

Albanië stond tot bijna 3 decennia geleden nog onder een communistisch regime, waardoor het bijna hermetisch afgesloten was van de buitenwereld. En hoewel het land nog steeds heel wat in te halen heeft om zijn buren in Europa te evenaren, maakt het grote stappen naar blijvende vooruitgang. Albanië is een land met een onmetelijk lange geschiedenis, met invloeden van de Grieken, Illyriërs, Romeinen, Venetianen, Byzantijnen en Ottomanen. We selecteerden voor u tijdens deze reis enkele must sees zoals archeologische vindplaatsen, UNESCO-steden en de hoofdstad Tirana. Op een aangenaam tempo genieten we ondertussen van fantastische landschappen met indrukwekkende bergmassieven, ongerepte natuur en turkooizen zeeën. Maak u klaar om te ontdekken wat voor een verrassend mooi land Albanië is!

TOESLAG
1A: + € 245

VREEMDE MUNTEN
Euro ter plaatse wisselen in Albanese Lek:
100 ALL = ca. € 0,80
en Visa Card.

OPMERKING
Bij reservatie officiële naam doorgeven!
Het programma van de 1e en 9e dag kan wijzigen afhankelijk van het vluchtschema.

REISFORMALITEITEN
Identiteitskaart, minimaal 3 maanden geldig bij aankomst.

VERZEKERINGSTARIEF
globale reisverzekering: € 4,80/dag/pers.
enkel annuleringsverzekering: € 4,20/dag/pers.

OPSTAPPLAATSEN
• Mol, carpark Postelsesteenweg 27
• Hasselt, carpark Walenstraat 30
• Antwerpen, Crowne Plaza Hotel
• Sint-Niklaas, carpark Heimolenstraat 20
• Vertrekhal luchthaven Zaventem
(vertrektijden worden later meegedeeld)

Programma onder voorbehoud van wijziging.

PDF-brochure

Reisprogramma

DAG 1 (D)
De hoofdstad Tirana

Vertrek vanuit onze opstapplaatsen naar Brussel voor onze rechtstreekse vlucht naar Tirana. Aan de luchthaven stappen we in de PremiumTours TopView en rijden we richting hoofdstad. Bij het binnenrijden merken we meteen dat deze stad zich wil ontplooien tot een bruisende en kosmopolitische metropool in de Balkan. Tirana, ontstaan in de 17e eeuw, combineert cultuur, geschiedenis en hedendaagse architectuur. De grijze appartementsgebouwen kregen een kleurtje en moeten een kil communistisch verleden verbergen. De eerste 2 nachten verblijven we in het zeer centraal gelegen 5*-hotel The Palace Tirana.

DAG 2 (OLD)
Kruja - Tirana

Een bijzondere plek voor de Albanezen is Kruja. Hier komen we meer te weten over volksheld Skanderbeg, die van hieruit zwaar verzet leverde tegen de Ottomanen in de 15e eeuw. In het kasteel vinden we een etnografisch museum én een museum dat het verhaal vertelt van deze nationale held. We wandelen langs de ‘bazaar’, een knusse, lange straat met een typisch Ottomaans uitzicht: straatstenen die glad gesleten zijn door honderden jaren gebruik, en houten huisjes waarin nu allerlei souvenirwinkels gevestigd zijn. In de namiddag maken we vanuit het hotel een interessante stadswandeling langs de voornaamste bezienswaardigheden in Tirana. We brengen een bezoek aan het Nationaal Historisch Museum, dat de belangrijkste fasen uit de Albanese geschiedenis vertegenwoordigt.

DAG 3 (OLD)
Klooster van Ardenica - Apollonia - Vlora

Een eerste stop maken we aan het Byzantijnse klooster van Ardenica, bekend om z’n prachtige fresco’s. Er wordt gezegd dat volksheld Skanderbeg in de kapel van dit klooster huwde. Verder naar Apollonia, een belangrijke archeologische site waar we overblijfselen vinden van een Griekse kolonie en een oude Romeinse stad. We wandelen langs enkele indrukwekkende monumenten zoals het Odeon, het huis met de mozaïeken en het monument van Agonothetes. In de Byzantijnse Heilige Maria kerk vinden we een museum terug. Vervolgens rijden we naar de kust richting Vlora, waar we deze nacht verblijven in het 4*-hotel Partner.

DAG 4 (OLD)
De Albanese Rivièra

De Albanese Rivièra is een zeer knappe kustlijn die zich uitstrekt van Vlora tot Saranda. De kustweg is dan ook een adembenemend mooie route met spectaculaire uitzichten op de Ionische kust. We nemen de tijd om te genieten van de schilderachtige landschappen, waarbij het Ionische blauw van de zee afsteekt tegen de witte stranden. Onze route loopt over de beroemde Llogara-pas, een weg dwars door het Keraunisch gebergte dat prachtig piekt net boven de 1.000 m. We genieten hier niet enkel van een adembenemend panorama op de Ionische Zee, maar we zien ook hoe de bergen als het ware in de zee vallen. We maken een stop in het Nationaal Park Llogara, waar de weelderige bossen met dennen en eiken prachtig omringd worden door talloze bergketens en - wederom - de majestueuze Ionische Zee. Tussendoor proeven we van een lokale specialiteit. We vervolgen onze route richting Saranda en passeren onderweg enkele prachtige baaien en charmante kustdorpjes. In Saranda verblijven we in het 5*- Santa Quaranta Premium Resort, mooi gelegen aan de kust.

DAG 5 (OLD)
Butrint - Blue Eye waterbron - Gjirokastra

Butrint is een microkosmos van de mediterrane geschiedenis en vertegenwoordigt de opkomst en ondergang van de grote rijken die de regio domineerden. Tegenwoordig is het een amalgaam van monumenten die een tijdsbestek vertegenwoordigen van meer dan 2.000 jaar oud, gaande van de Hellenistische tempelgebouwen in de 4e eeuw voor Christus tot de Ottomaanse verdedigingswerken aan het begin van de 19e eeuw. De mooiste waterbron in Albanië is ongetwijfeld de Blue Eye met haar haast onrealistisch blauwe smaragdgroene kleur die telkens weer verandert naargelang de lichtinval. Het water borrelt omhoog vanuit een karstgrot waarvan niemand de diepte kent, maar dieper dan 50 m is ze sowieso. Het oude centrum van Gjirokastra staat bekend als een goed bewaard gebleven Ottomaans stadje gelegen in de Drino-vallei. Het lijkt hier alsof de huizen tegen de steile hellingen van het Gjerë-gebergte geplakt werden. Een imposant kasteel waakt over de vallei en domineert de skyline te midden van een zee van leisteengrijze daken die een labyrint van steegjes en trappen verbergen. Hier is het aangenaam verdwalen! We brengen een bezoek aan het
Etnografisch museum, een gereconstrueerd huis gebouwd op de assen van het geboortehuis van Enver Hoxha, de communistische leider van Albanië tot 1985. Overnachten doen we in het 4*-hotel Argjiro, gelegen in het hart van het historische centrum van Gjirokastra. 

DAG 6 (OLD)
Gjirokastra - Berat

In de ochtend zetten we onze verkenning van Gjirokastra verder met een bezoek aan het kasteel dat torenhoog boven de oude stad uitsteekt. Deze uitgestrekte vesting heeft een strategisch uitkijkpunt met een fantastisch uitzicht over de stad, de vallei en het omliggende platteland. Het herbergt bovendien een paar musea en de voormalige gevangenis. Berat is een pittoresk historisch stadje vanwege zijn unieke architectuur, maar ook vanwege zijn religieuze tolerantie. De prachtige middeleeuwse citadel op de top van de heuvel domineert het gebied en is de perfecte plek om de stad van bovenaf te bewonderen. Het ommuurde stadje ziet er magisch uit met zijn oude ruïnes, wilde bloemen en kleine binnenplaatsen. Het Onufri Museum bevindt zich in de Saint Mary kerk en herbergt spectaculaire 16e-eeuwse schilderijen gemaakt door een Albanese icoonschilder. In Berat verblijven we in het recent geopende 4*-hotel Belagrita.

DAG 7 (OLD)
Berat - wijndegustatie - Tirana

Het historische centrum van Berat is verdeeld in 3 belangrijke wijken: Mangalem, Gorica en Kala, waar het kasteel ligt. Mangalem is de meer pittoreske kant van de stad, omdat het vol staat met typische gebouwen uit het Ottomaanse tijdperk, compleet met kleine ramen en bruine daken. Het is zeer aangenaam om door de smalle straatjes te wandelen en de indrukwekkende Ottomaanse architectuur te bewonderen. Mangalem is de islamitische wijk, met o.a. 3 prachtige moskeeën. Aan de overkant van de Osum-rivier ligt de wijk Gorica, versierd met geplaveide straten, stenen huizen en kleine orthodoxe kerken. Hier, aan deze kant van de rivier, hebben we een mooi zicht op de Mangalem wijk en wordt ons duidelijk waarom Berat ‘de stad met de 1.000 vensters’ wordt genoemd. Albanië kent ook een reeds lange traditie van wijnbouw. Het juiste klimaat en de strategische positie t.o.v. de Middellandse Zee vormen voor vele druivensoorten een ideale plaats om te gedijen. Tijdens een lichte lunch proeven we enkele van deze wijnen. We vervolgen onze weg richting Tirana, waar we de komende 2 nachten opnieuw verblijven in het 5*-hotel The Palace Tirana.

DAG 8 (OLD)
Havenstad Durrës

Durrës is een veelzijdige havenstad met zowel een moderne als oude uitstraling. Na Tirana is dit de grootste stad van Albanië. Als één van de oudste steden aan de Adriatische kust staat Durrës vol met Romeins en Byzantijns erfgoed. Eén van de grootste archeologische vindplaatsen van het Balkan-schiereiland is ongetwijfeld het amfitheater van de Romeinse keizer Hadrianus. Het Archeologisch Museum van Durrës, het grootste van het land, beschikt over collecties die elke periode dekken, van de oude Illyrische cultuur, door de Romeinse en Byzantijnse tijd en de heerschappij van het Ottomaanse rijk. De Romeinse items zijn bijzonder intrigerend en omvatten o.a. stenen sarcofagen en miniatuurborstels van Venus. We maken nog een boeiende wandeling langs de diverse archeologische monumenten die Durrës rijk is. Lunchen doen we in een visrestaurant aan de kust.

DAG 9 (OL)
Tirana vanuit de hoogte

We genieten nog van een vrije voormiddag. Onze reisleider geeft de geïnteresseerden graag tips over interessante plekjes en musea. Alvorens we naar de luchthaven gaan, nemen we nog de gondelbaan naar de top van de Dajti-berg, waar we getrakteerd worden op een spectaculair uitzicht over de hoofdstad. Nagenietend nemen we onze rechtstreekse vlucht naar Brussel. Verder met een transferdienst naar de afstapplaatsen.

Hotel

DIVERSE HOTELS ALBANIE

We selecteerden voor u hoogwaardige verblijfshotels:
Tirana: 4 nachten in 5*-hotel The Palace Tirana
Vlora: 1 nacht in 4*-hotel Partner
Saranda: 1 nacht in 5*-Santa Quaranta Premium Resort
Gjirokastra: 1 nacht in 4*-hotel Argjiro
Berat: 1 nacht in 4*-hotel Belagrita

Logies:
1A: éénpersoonskamer
2A: tweepersoonskamer

Inbegrepen
 • 8 x overnachting en ontbijtbuffet
 • 8 x diner
 • 7 x lunch met water & wijn
 • 1 x wijndegustatie met hapjes als lichte lunch
 • alle excursies met PremiumTours TopView
 • alle inkomgelden volgens programma: kasteel Kruja met George Castriot Skanderbeg museum en Etnografisch museum, Nationaal Historisch Museum Tirana, Klooster van Ardenica, archeologisch park Apollonia, archeologisch park Butrint
 • vervolg inkomgelden: Etnografisch museum Gjirokastra, Onufri Museum, Archeologisch Museum & Amfitheater Durrës, Dajti Ekspres, ...
 • PremiumTours audioguide
 • luchthaventransfer H/T
 • rechtstreekse vlucht Brussel-Tirana en terug met TUIfly
 • BTW, wegen-, verblijf- en luchthaventaksen cfr. 01/11/2018
 • deskundige begeleiding
 • plaatselijke Nederlandstalige gids
Niet inbegrepen
 • overige dranken
 • reisverzekering