BALTISCHE STATEN 'Premium' (Estland - Letland - Litouwen)

Drie naties, drie talen, drie culturen

Wij bieden u een prachtige rondreis aan naar de 3 fascinerende hoofdsteden van de Baltische Staten: in Tallinn (Estland) heeft de middeleeuwse binnenstad de tand des tijds goed doorstaan; Vilnius (Litouwen) zal u met zijn rijke architectuur en vooraanstaande positie als universiteitsstad zeker weten te bekoren; het drukkere Riga (Letland) is dan weer een zeehaven met wereldfaam. Het oude centrum is vrijwel geheel gerestaureerd en prijkt op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een ontdekking van de Baltische hoofdsteden is een fris avontuur waarbij we zowel het rijke verleden als het bruisende heden zullen ontdekken.

 

 

 

 

 

 

TOESLAG
1A: + € 413.

OPMERKING
plaatselijke tijd: Belgische tijd + 1 uur.
Bij reservatie officiële naam doorgeven!
Het programma van de 1e en 9e dag kan wijzigen afhankelijk van het vluchtschema.

VERZEKERINGSTARIEF
globale reisverzekering: € 4,80/dag/pers.
enkel annuleringsverzekering: € 4,20/dag/pers.

OPSTAPPLAATSEN
• Mol, carpark Postelsesteenweg 27
• Hasselt, carpark Walenstraat 30
• Antwerpen, Crowne Plaza Hotel
• Sint-Niklaas, carpark Heimolenstraat 20
• Vertrekhal luchthaven Amsterdam

(vertrektijden worden later meegedeeld)

Programma onder voorbehoud van wijziging.

PDF-brochure
 

Reisprogramma

DAG 1 (D)
Tallinn, nieuw verdringt oud

Vertrek met de lijnvlucht vanuit Amsterdam naar Tallinn in Estland. Aan de luchthaven stappen we in onze PremiumTours TopView en vertrekken naar het centrum van Tallinn voor een eerste kennismaking. De Estse hoofdstad bezit een bijna ongeschonden middeleeuwse binnenstad, die omringd wordt door een eeuwenoude stadsmuur met vele torens. In de bovenstad (de Toompea/Domberg) staan symbolen van de macht tegenover elkaar: enerzijds zetelt het parlement in het Toompeakasteel, anderzijds is de Russisch-orthodoxe Alexander Nevski-kathedraal een teken van de Russische overheersing in de tsarentijd. We overnachten in het uitstekende 4*-hotel Palace, gelegen in het hart van Tallinn, waar we 2 nachten verblijven.

DAG 2 (OLD)
Lahemaa National Park

We beginnen de dag met een bezoek aan het Lahemaa National Park, gelegen ten oosten van Tallinn en ook wel ‘het land der baaien’ genoemd. Dit ca. 650 km2 grote kustgebied vormt Estlands grootste nationale park en is buitengewoon prachtig. We verkennen samen het park en brengen een bezoek aan de Villa Palmse. Lunch. In de namiddag keren we terug naar Tallinn en ontdekken we de benedenstad (Vanalinn). Het Stadhuisplein is zonder meer het levendigste deel van de stad, en de smalle, kronkelige steegjes geven de stad haar eigen speciale sfeer.

DAG 3 (OLD)
Pärnu, Riga en art nouveau

We verlaten Tallinn en volgen de kustlijn richting Riga. Onderweg maken we een korte stop in Pärnu, een oude ‘Hanzestad’. Lunch. Het is aangenaam vertoeven in dit aantrekkelijke kust- en kuurstadje met z’n witte zandstranden en zijn schaduwrijke lanen, zeker in de zomer. Verder naar Riga, ook wel de ‘parel van de Baltische Staten’ genoemd, voor een eerste kennismaking. We bezoeken het zogenaamde ‘Stille Centrum’, een wijk ten noorden van de oude stad. In deze wijk zorgt de art nouveauarchitectuur voor een apart contrast met de overige traditionele houten woningen. We checken in voor 2 nachten in het 4*-hotel Radisson Blu Elizabete in Riga, een prachtig hotel met zeer goede service.

DAG 4 (OD)
Riga, verrassend veelzijdig

Riga is een juweel op zich, een geslaagde mengeling van pleinen en parkjes, gezellige winkelstraten, kerken en historische gebouwen. Hier vinden we een grote diversiteit aan bouwkundige stijlen: barok, gotiek en jugendstil. We bezoeken de Sint-Pieterskathedraal, de grootste kerk van de Baltische Staten, met een indrukwekkend orgel. Belangrijke bouwwerken zoals de huizen van ‘de 3 broers’, de talrijke pakhuizen en loodsen, en de grote gilden verdienen bijzondere aandacht. Vrije lunch. Mogelijkheid tot bezoek aan één van de talrijke musea of voldoende vrije tijd om te genieten van de bijzondere sfeer.

DAG 5 (OLD)
Paleis Rundāle, Kruisberg & Klaipéda

Onderweg van Riga naar Klaipéda brengen we een bezoek aan het prachtige 18e-eeuwse Paleis Rundāle, een ontwerp van Rastrelli. Lunch. In de omgeving van het Litouwse Šiauliai houden we halt aan de Kruisberg. De sfeer op de berg, met meer dan 200.000 verschillende kruisen in alle kleuren en maten, is onbeschrijflijk: sacraal overdag, luguber bij valavond. Verder naar Klaipéda, gevolgd door een kort stadsbezoek en check-in in ons 4*-hotel Radisson Blu.

DAG 6 (OLD)
Uitstap Koerse Nering

Vandaag staat een bezoek aan de hoogste duinen van Europa op het programma. Het schiereiland Neringa is een langgerekte zandduin van 98 km en ligt ingesloten tussen een lagune en de Baltische zee. We wandelen in het waardevolle natuurgebied en passeren de pittoreske stadjes Smiltynė en Juodkrantė, om vervolgens halt te houden in het romantische Nida. De gekende Duitse schrijver en Nobelprijswinnaar Thomas Mann had in Nida een zomeroptrekje. Sinds 1995 huisvest het ‘Thomas Mann Huis’ een museum. Lunch. Boven op de duinen bij Nida zien we Kaliningrad, een geïsoleerd stukje Rusland in Europa. We keren terug naar Klaipéda.

DAG 7 (OLD)
Kaunas & Trakai

Vanuit Klaipéda gaat het richting Kaunas, de tweede grootste maar economisch de belangrijkste stad van Litouwen. Kaunas is uitgegroeid tot een stad met allure. We maken hier een relaxte stadswandeling. Na de lunch rijden we naar Trakai, voor een geleid bezoek aan de waterburcht. De volgende 2 nachten verblijven we in het 4*-hotel Radisson Blu Royal Astorija, in het hartje van Vilnius.

DAG 8 (OLD)
Mysterieus Vilnius

Vandaag nemen we Vilnius onder de loep. Kronkelende straatjes in de oude binnenstad worden omlijst met pastelkleurige huizen in bouwstijlen van gotiek tot classicisme. We maken een stadswandeling door het historische stadsgedeelte, dat door UNESCO tot Werelderfgoed is uitgeroepen. En wat ons zeker niet zal ontgaan is, dat in Vilnius steeds meer westerse invloeden opduiken, interessant! Lunch is gepland. Onze gespecialiseerde reisleider zorgt ervoor dat de dag op een rustig tempo leerrijk gevuld is.

DAG 9 (OL)

Na een rustig ontbijt en vrije tijd in Vilnius vertrekken we naar de luchthaven voor de lijnvlucht naar Brussel.

Hotel

DIVERSE HOTELS BALTISCHE STATEN

Al onze verblijfshotels tijdens deze rondreis behoren tot de betere 4*-hotels in de normen van de landen die we aandoen. Ze bieden alle gewenste comfort. De maaltijden zijn van goede kwaliteit.

Logies:
1A: éénpersoonskamer
2A: tweepersoonskamer

Inbegrepen
 • 8 x diner, overnachting en ontbijtbuffet
 • 7 x lunch
 • reis en alle excursies met PremiumTours TopView
 • alle inkomgelden volgens programma: Laheema National Park, Dom Tallinn, Dom Riga, Paleis Rundāle, Thomas-Mann-Huis in Nida, waterburcht Trakai, universiteit Vilnius, orgelconcert…
 • PremiumTours audioguide
 • luchthaventransfer H/T
 • lijnvlucht heen Amsterdam-Tallinn met Air Baltic en lijnvlucht terug Vilnius-Brussel met Brussels Airlines
 • BTW, wegen-, verblijf- en luchthaventaksen cfr. 01/10/2018
 • deskundige begeleiding
Niet inbegrepen
 • tafeldranken
 • reisverzekering