POLEN 'Premium' (Polen)

De poort naar Oost-Europa

Met landelijke en rustieke dorpjes, historische steden, chique wijken en futuristische gebouwen is Polen een land van sterke contrasten. Prus, Chopin, Marie Curie en paus Johannes Paulus II zijn slechts enkelen van de opmerkelijke persoonlijkheden met Poolse roots die ons dagelijkse leven hebben verrijkt met hun kunst, wetenschap en spiritualiteit. Divers, kleurrijk en verleidelijk zijn begrippen die Polen typeren. De vele monumenten zijn een levend bewijs van de vooruitgang en de strijd van Polen, en ze hebben dit land opgewaardeerd tot iets unieks. Duik samen met ons in het turbulente verleden en ontdek de mooiste landschappen van het glansrijke Polen.

TOESLAG
1A: + € 315

VREEMDE MUNTEN
Euro ter plaatse wisselen in zloty.
Poolse zloty, 10 zloty = ca. € 2,33.

OPMERKING
Bij reservatie officiële naam doorgeven!
Het programma van de 1e en 11e dag kan wijzigen afhankelijk van het vluchtschema.

VERZEKERINGSTARIEF
globale reisverzekering: € 4,80/dag/pers.
enkel annuleringsverzekering: € 4,20/dag/pers.

OPSTAPPLAATSEN
• Mol, carpark Postelsesteenweg 27
• Hasselt, carpark Walenstraat 30
• Antwerpen, Crowne Plaza Hotel
• Sint-Niklaas, carpark Heimolenstraat 20
• Vertrekhal luchthaven Zaventem
(vertrektijden worden later meegedeeld)

Programma onder voorbehoud van wijziging.

PDF-brochure

Reisprogramma

DAG 1 (D)
Pommerse Gdańsk, parel aan de Oostzee

Vertrek vanuit onze opstapplaatsen naar Brussel voor de lijnvlucht naar Gdańsk. Aan de luchthaven stappen we in de PremiumTours TopView. Vrije lunch. Eeuwenlang was Gdańsk de rijkste stad van Polen, en nu is het één van de mooiste steden van Noord-Europa, totaal herrezen na de Tweede Wereldoorlog. Tijdens een eerste kennismakingswandeling belanden we op de Długi Targ. Deze straat was in de middeleeuwen de belangrijkste verkeersroute en een onderdeel van de Koninklijke Route waarlangs vorsten de stad binnenkwamen. Hier staan 16e-eeuwse bouwwerken zoals het Raadhuis, de Groene en Gouden Poort, het Uphagenhuis en de Neptunusfontein. We rijden naar ons 5*-hotel Sheraton Sopot in Gdańsk, waar we de volgende 2 nachten verblijven.

DAG 2 (OLD)
Sopot, Oliwa & Gdańsk, ‘symbool van vrijheid’

We trekken een halve dag uit om het nabijgelegen Sopot te bezoeken, ook wel ‘het Monte Carlo van Polen’ genoemd. We snuiven de sfeer op tijdens een wandeling over de historische pier van dit zorgeloze kuurstadje. In de interessante kathedraal van Oliwa - met het wereldberoemde barokorgel als onbetwistbaar pronkstuk - wonen we indien mogelijk een orgelconcert bij. Onderweg naar Gdańsk maken we een ommetje langs de scheepswerven van de Westerplatte, de bakermat van Solidarność.Terug aangekomen in Gdańsk zetten we ons stadsbezoek verder, met nadien nog rondkuiertijd in de gezellige binnenstad. Liefhebbers kunnen facultatief het Nationaal Museum bezoeken met het beroemde werk van Hans Memling ‘Het laatste oordeel’.

DAG 3 (OLD)
Kruisridders & de thuisstad van Copernicus

Vandaag bezoeken we het machtige Slot Mariënburg, waar ooit de Duitse ridderorde het christendom en de handel controleerde. Een rondleiding leert ons meer over dit meesterwerk van verdediging en z’n residentiële en laatmiddeleeuwse architectuur. In de namiddag gaat het richting Toruń, strategisch gelegen aan de handelsroute van de Hanzesteden in de bocht van de Wisla. De stad werd gesticht door de Teutoonse ridders en de oude stadskern staat op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. De binnenstad is een juweeltje van late renaissance en gotische architectuur. Toruń is onlosmakelijk verbonden met Copernicus, vele plaatsen herinneren ons aan deze beroemde astronoom. We logeren 1 nacht in het 4*-hotel Copernicus in  Toruń.

DAG 4 (OLD)
In de voetsporen van Chopin naar Warschau

We verlaten Torun en maken een ommetje langs Żelazowa Wola, de geboorteplaats van de wereldberoemde componist Frédéric Chopin. We bezoeken het 19e-eeuwse landhuis, nu een museum, en het bijbehorende park. Tijdens een privé pianoconcert laten we ons meeslepen in de romantische en passionele muziek van deze pianovirtuoos. Na de lunch rijden we met de PremiumTours TopView oostwaarts richting Warschau, voor een eerste kennismaking met de stad. Hier bezoeken we het vroegere Joodse getto en het Paleis van Cultuur en Wetenschap dat boven de stad uittorent en ons vanop de dertigste verdieping een mooi uitzicht biedt op de stad. We verblijven 2 nachten in het 5*-hotel Sofitel Victoria, zeer centraal gelegen aan de koningsroute.

DAG 5 (OD)
Warschau groeit en bloeit

Na een rustig ontbijt bezoeken we de oude stad, die na de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog met geschiedkundige nauwkeurigheid en authenticiteit heropgebouwd werd. Onze reisleider neemt ons mee langs de belangrijkste bezienswaardigheden zoals het Koninklijke Paleis, de Zygmunt-zuil, de kathedraal, de Barbakan en de oude stadsmuren en de Rynek Starego Miasta, het oude marktplein omgeven door kleurige huizen die tussen 1949 en 1963 minutieus herbouwd werden. Na de vrije lunch trekken we langs de Koninklijke Route naar het Łazienki Park en het bijhorende Łazienki Paleis. De belangrijkste trekpleister van het park is het beroemde standbeeld van Chopin. Voor de liefhebbers is er de mogelijkheid om één van de vele musea te bezoeken (facultatief). Aanraders zijn het Museum van de Opstand en het Nationaal Museum.

DAG 6 (OD)
Ontdekking van de oude stad Krakau

We verlaten Warschau en rijden naar Krakau, waar we na een eerste korte wandeling door de oude stad genieten van een facultatieve lunch. De Rynek, het grote en belangrijke marktplein met zijn prominent aanwezige Raadhuistoren, is het bruisende hart van de stad en heeft een aantal interessante bezienswaardigheden. De lakenhallen en Mariakerk, met het uitzonderlijk mooie altaar, zijn een lust voor het oog. Het plein is een geliefde plaats om rond te hangen en een terrasje te doen. De volgende 3 nachten verblijven we in het 5*- hotel Sheraton Grand, mooi gelegen aan de voet van het koninklijke kasteel Wawel.

DAG 7 (OLD)
Wieliczka & Auschwitz

De Wieliczka-zoutmijn uit de 13e eeuw (UNESCO Werelderfgoed) is één van ’s werelds oudste mijnsites die nog in werking is. Tijdens het 2 uur durende bezoek komen we in ondergrondse kamers, langs zoutmeren en houten mijnwerktuigen. De Sint-Kingakapel is het indrukwekkendst. Lunch. In Auschwitz brengen we een bezoek aan de herdenkingsplaatsen bij de concentratie- en vernietigingskampen van Auschwitz en Birkenau, synoniem van de gruweldaden van de nazi’s en dé symbolen van de Holocaust. Een bezoek aan deze historische plek laat een diepe indruk na.

DAG 8 (OLD)
De burcht en de Joodse wijk

De Koninklijke Burcht is het mooiste plaatsje van Krakau en wordt door sommige Polen zelfs als een heiligdom beschouwd. Ze staat vlak naast de bijzonder fraaie kathedraal, die historisch gezien altijd zeer belangrijk is geweest. De Zygmunt-toren - hoog in de kathedraal - heeft een grote klok die geluk brengt in de liefde als u ze aanraakt. De oude Joodse wijk Kazimierz verleidt ons met cultuur, geschiedenis en heerlijk eten. Kazimierz was lange tijd een zelfstandige stad, want in de 15e eeuw moesten alle Joden uit de omgeving hier gaan wonen en zo werd er hier een hechte Joodse gemeenschap gevormd. Aan het Joodse leven kwam abrupt een einde toen de Nazi’s Polen binnenvielen. Pas toen Steven Spielberg er zijn film ‘Schindler’s List’ opnam, kwam deze wijk weer in de belangstelling en ontwikkelde ze zich tot een levendige en fascinerende buurt.

DAG 9 (OLD)
Langs Częstochowa naar Wrocław

Onderweg naar Wrocław bezoeken we het Jasna Góra klooster van Częstochowa. De Zwarte Madonna - het belangrijkste icoon van het katholieke Polen, waaraan ook nog eens wonderbaarlijke krachten worden toegeschreven - is de grootste schat van het klooster. Na de lunch zetten we onze rit verder richting Wrocław. We komen tijdig aan in ons voortreffelijk 5*-hotel DoubleTree by Hilton Wrocław, zodat we voldoende kunnen rusten vóór we dineren in het hotel.

DAG 10 (OLD)
Wrocław, cultuurstad met allure

Door de eeuwen heen bevond Wrocław zich op een kruispunt van verschillende staten en culturen, en die veelheid van invloeden is nog nadrukkelijk waarneembaar. Onze rondleiding begint op het eiland in de Oder, Ostrów Tumski, de plaats waar ook de geschiedenis begon. Hier bevinden zich een aantal fraaie gotische kerken, waaronder ook de Johannes de Doperkathedraal. Vrije lunch. We wandelen door de oude stad naar het Marktplein, het op één na grootste marktplein van Polen, met als blikvanger het raadhuis. De schitterende barokarchitectuur van de universiteit met haar Aula Leopoldina is erg de moeite waard.

11 DAG (O)
Panorama Racławicka

Alvorens we afreizen bezoeken we nog het befaamde Panorama Racławicka, een groot cirkelvormig doek dat de veldslag van de Polen tegen de Russen weergeeft. Het is wellicht het grootste schilderwerk ter wereld. Verder naar de luchthaven van Wrocław voor de lijnvlucht naar Brussel.

Hotel

DIVERSE HOTELS POLEN

Wij selecteerden voor u uitstekende hotels:
2 nachten in 5*-hotel Sheraton Sopot in Gdańsk
1 nachten in 4*-hotel Copernicus in Toruń 
2 nachten in 5*-hotel Sofitel Victoria in Warschau
3 nachten in 5*-hotel Sheraton Grand in Krakau
2 nachten in 5*-hotel DoubleTree by Hilton in Wrocław

Logies:
1A: éénpersoonskamer
2A: tweepersoonskamer

Inbegrepen
 • 10 x diner, overnachting en ontbijtbuffet
 • 7 x lunch
 • reis en alle excursies met PremiumTours TopView
 • privé pianoconcert in geboortehuis Chopin
 • inkomgelden: Sopot Pier, Museum solidariteit, Slot Mariënburg, Kasteel/kathedraal Wawel, oude synagoge, Schindler fabriek, Auschwitz, zoutmijnen Wieliczka, universiteit Wrocław, Panorama Racławicka…
 • PremiumTours audioguide
 • luchthaventransfer H/T
 • lijnvlucht Brussel-Gdańsk, via Warschau en Wrocław-Brussel, via Warschau met LOT Polish Airlines
 • BTW, wegen-, verblijf- en luchthaventaksen cfr. 01/11/2018
 • deskundige begeleiding
Niet inbegrepen
 • tafeldranken
 • reisverzekering