SANTIAGO DE COMPOSTELA 'Premium' (Spanje)

In de voetsporen van de moedige pelgrims

De Sint Jacobsweg naar Santiago de Compostela, ook bekend als Sint Jacobsroute of Jacobsweg, is de naam van meerdere pelgrimsroutes die alle leiden naar het graf van de apostel Jakobus in Santiago de Compostela in Galicië, Noordwest-Spanje. De belangrijkste route door Spanje is de Camino Francés, die de voortzetting is van meerdere trajecten komende uit Frankrijk. Hij brengt ons langs bekende Spaanse pelgrimsplaatsen als Pamplona, Puente la Reina, Léon en Burgos naar Santiago de Compostela, allemaal steden waar de pelgrimsroute haar voetsporen heeft achtergelaten. De Jacobsweg heeft niet alleen een wereld ontsloten, maar heeft er zelf één geschapen, over alle mogelijke grenzen heen.

 • okt 2019
VertrekTijdsduurBeschikbaarheidPrijs
05/10/20198 dagenNog maar 2 plaatsen beschikbaar€ 1.935

TOESLAG
1A: + € 350

OPMERKING
Bij reservatie officiële naam doorgeven!
Het programma van de 1e en 8e dag kan wijzigen afhankelijk van het vluchtschema.

VERZEKERINGSTARIEF
globale reisverzekering: € 4,80/dag/pers.
enkel annuleringsverzekering: € 4,20/dag/pers.

OPSTAPPLAATSEN
• Mol, carpark Postelsesteenweg 27
• Hasselt, carpark Walenstraat 30
• Antwerpen, Crowne Plaza Hotel
• Sint-Niklaas, carpark Heimolenstraat 20
• Vertrekhal luchthaven Zaventem
(vertrektijden worden later meegedeeld)

Programma onder voorbehoud van wijziging.

PDF-brochure

Reisprogramma

DAG 1 (D)
Bilbao - Vitoria-Gasteiz

Een rechtstreekse vlucht vanuit Brussel naar Bilbao, waar de PremiumTours TopView ons opwacht. Natuurlijk laten we een bezoek aan het architecturale ‘juweel van Bilbao’, het Guggenheim museum, niet aan ons voorbijgaan. Dit avant-gardistische gebouw toont ons meesterwerken uit de moderne en hedendaagse kunst. Nadien rijden we naar Vitoria-Gasteiz, waar we de volgende 2 nachten zullen verblijven in de NH Canciller de Ayala.

DAG 2 (OLD)
Pamplona - Puenta La Reina - Estella

Pamplona, gelegen in de vruchtbare vlakte van de Arga-rivier, is een stad vol geschiedenis en diepgewortelde tradities. Het bruisende hart van Pamplona is het oude, middeleeuwse centrum. We brengen o.a. een bezoek aan de mooie kathedraal van Santa María La Real en ontdekken enkele plekjes waar schrijver Ernest Hemingway in het begin van de vorige eeuw graag kwam. We genieten van een verzorgde lunch in een typisch restaurant voor we verder gaan naar Puente La Reina, een middeleeuws stadje en eveneens een belangrijke enclave aan de Sint Jacobsroute. Tijdens een wandeling door de hoofdstraat ontdekken we er architectonische juwelen met invloeden van de Sint Jacobsroute. Het meest opvallende bouwwerk is zonder twijfel de mooie, statige romaanse brug. Verder naar Estella, vanwaar we een schilderachtige route volgen naar Vitoria-Gasteiz.

DAG 3 (OLD)
Logroño - Santo Domingo de la Calzada - Burgos

In de voormiddag bezoeken we Logroño, de hoofdstad van de Rioja. De geschiedenis van deze stad is onlosmakelijk verbonden met de Sint Jacobsroute en Logroño is hierdoor ook uitgegroeid tot één van de belangrijkste steden op de pelgrimsroute. Veel bewoners van deze stad zijn betrokken bij de handel in de Rioja-wijn. In een wijnhoofdstad als deze is een bezoek aan een bodega met een wijnproeverij dan ook een must. Later in de namiddag komen we aan in Santo Domingo de la Calzada, genoemd naar de heilige die ten behoeve van de pelgrims naar Santiago een brug over de rivier en een verharde weg doorheen een moerassig gebied legde. Door een licht heuvelachtig landschap rijden we verder richting Burgos, een weg evenwijdig aan de Camino de Santiago. We overnachten in het centraal gelegen NH Collection Palacio de Burgos.

DAG 4 (OLD)
Burgos - Carrión de los Condes

Burgos is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in de autonome regio Castilië en Léon. Schitterend gelegen in het dal van de Arlanzón is aan alles af te lezen dat de stad een groots verleden heeft gekend. Dat wordt nu met zorg gecultiveerd. De vele kerken, kloosters en hospices vormen een overrompelende getuigenis van de Santiago-route. We maken een stadswandeling en brengen een bezoek aan de kathedraal, ongetwijfeld het pronkstuk van de stad. Lunchen doen we in een typisch restaurant in de stad. Later in de namiddag bezoeken we het Monasterio de San Zoilo in Carrión de los Condes, waar we verblijven voor 1 nacht.

DAG 5 (OLD)
León - Astorga - Villafranca del Bierzo

De meest bekende bezienswaardigheid van León is zonder twijfel de gotische kathedraal. Nergens in Spanje is men erin geslaagd om qua stijl een zo uitzonderlijk ‘zuivere’ kerkelijke architectuur te behouden. De Basílica de San Isidoro met het Pantéon Real, het Casa Botines, de Plaza Mayor en het Palacio de los Guzmanes zijn enkele hoogtepunten tijdens onze stadswandeling. Na een interessante stop aan de beroemde Romeinse brug in Hospital de Órbigo komen we aan in Astorga. Ook hier herinnert alles aan de Jacobsweg. Het Bisschoppelijke Paleis is een bouwwerk van architect Antonio Gaudí en herbergt het Museo de los Caminos. Verder naar Villafranca del Bierzo voor overnachting in de Parador.

DAG 6 (OLD)
O Cebreiro - Lugo - Santiago de Compostela

Bij het binnentrekken van Galicië vinden we in O Cebreiro een romantisch symbool van de bedevaart, een half vervallen dorp met kerk en hospice en de typische palloza’s, met stro bedekte hutten waar mens en dier vroeger samen huisden. Onderweg  naar Samos is de weg bezaaid met herinneringen met o.a. het aandoenlijke kerkje van Hospital da Condesa, waarna dan ineens de immense abdij van Samos opduikt. Lunchen doen we in Lugo, de hoofdstad van Galicië. Typisch is de vrij intacte oude Romeinse stadsmuur uit de 3e eeuw die het historische centrum omsluit. Vanop de Monte do Gozo, de laatste heuvel voor het bereiken van ons doel, kunnen we een eerste blik werpen op Santiago. We verblijven vlak naast de kathedraal in de Parador de Santiago de Compostela, één van de oudste hotels ter wereld. Deze prachtige locatie is een mooie eindstop op een onvergetelijke reis.

DAG 7 (OLD)
Santiago de Compostela

Deze Galicische hoofdstad staat synoniem voor de Jacobsweg, een oude pelgrimstocht uit de 9e eeuw die sindsdien de stad met de rest van Europa heeft verbonden. Elk jaar arriveren hier vele duizenden pelgrims te voet, per fiets of zelfs te paard, een ervaring die avontuur en spiritualiteit met elkaar combineert. Het uiteindelijke doel is de kathedraal, die nóg minder te bevatten is dan die van Burgos. Zowel buiten als binnen toont ze oneindig veel facetten. Telkens is ze anders, op elk moment van de dag en de nacht, waar men zich ook bevindt. Samen met onze reisleider maken we een interessante wandeling langs de voornaamste bezienswaardigheden en komen we meer te weten over de legende van de apostel Jakobus en de bloei van Compostela door de eeuwen heen.

DAG 8 (O)

We genieten rustig van ons ontbijt alvorens we naar Porto vertrekken voor de rechtstreekse vlucht naar Brussel. Verder met transferdienst naar onze afstapplaatsen.

Hotel

DIVERSE HOTELS COMPOSTELA EN PARADORES

We verblijven tijdens deze reis in indrukwekkende Paradores of hotels, gevestigd in bijzondere gebouwen of prachtig gelegen residenties, met zéér verzorgde kamers en voortreffelijke maaltijden. Een unieke ervaring.

- Vitoria-Gasteiz: 2 nachten in 4*-hotel NH Canciller de Ayala
- Burgos: 1 nacht in 4*-hotel NH Collection Palacio de Burgos
- Carrión de los Condes: 1 nacht in 4*-Monasterio de San Zoilo
- Villafranca del Bierzo: 1 nacht in 4*-Parador de Villafranca
- Santiago de Compostela: 2 nachten in het luxueuze 5*-Parador de Santiago de Compostela.

Logies:
1A: éénpersoonskamer
2A: tweepersoonskamer

Vanaf € 1.935
Vertrek in oktober 2019
Inbegrepen
 • 7 x overnachting en ontbijtbuffet
 • 7 x diner met water en wijn
 • 5 x lunch met water en wijn
 • 1 x wijndegustatie met lunch in Logrõno
 • reis en alle excursies met PremiumTours TopView
 • alle inkomgelden volgens programma: Guggenheim Bilbao, kathedraal van Santa María la Real in Pamplona, kathedraal van Basílica de San Isidoro & Panteón Real Museum, kathedraal van Burgos, Museum San Isidoro de León
 • vervolg inkomgelden: kathedraal van Santa Maria de Regla in León, kathedraal van Astorga, Palacio Episcopal de Gaudí, kathedraal & museum van Santiago de Compostela
 • PremiumTours audioguide
 • luchthaventransfer H/T
 • rechtstreekse lijnvlucht heen Brussel-Bilbao en terug Porto-Brussel met Brussels Airlines
 • BTW, wegen-, verblijf- en luchthaventaksen cfr. 01/10/2018
 • deskundige begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige tafeldranken
 • reisverzekering